A raku

Legújabbak
Magamról
Munkáimból
A raku
Kiállításaim
Raku égetés
Rólam írták

 

©Vid Katalin

Utolsó módosítás:
2017.02.17.


Tűzvarázs

XVII. századi japán eljáráson alapuló kerámia díszítési technika. A Kyotóban dolgozó Chojiro család találta ki a teaszertartásokhoz használt edények készítésére.  A cél az egyedi és megismételhetetlen díszítés elérése volt. Az így készült tárgyakat nevezték raku-nak. A szó értelemszerű fordításban "a ráérő idő élvezete" jelentéssel bír. Ma a raku elnevezés mást és mást jelent a különböző embereknek. Hívták már technikának, speciális terméknek, gondolkozási módnak, sőt, még vallási gyakorlatnak is.

A modern keramikusok az 1950-es évek végén kezdték ezt a módszert újra alkalmazni. A máztól függően a tárgyak felülete lehet csillogóan fényes vagy teljesen matt. Esetenként a cél a szabálytalanul repedezett felület elérése. Általában e felsorolt tényezők kombinációja biztosítja a tárgyak egyediségét.

A darabokat az első égetés után a mázba kevert fémoxidokkal vagy más fémsókkal vonom be. Majd egy kifejezetten erre szolgáló kemencében gyorsan izzásig (900-1000 Celsius fok) hevítem. Ezután kiveszem a kemencéből, és levegőtől elzárva néhány perc alatt lehűtöm. Ennek az ún. redukálásnak köszönhetően válik ki a felületen a tiszta fém, míg a gyors hőmérséklet csökkentés eredményezi a repedezettséget.

Amikor felhordom a mázat, pontosan nem tudom, hogy a kész darab milyen színekben fog pompázni. Ugyanabból a keverékből mindig más árnyalatok jelennek meg soha meg nem unhatóan. Amikor kinyitom a kemencét a narancssárgán izzó darabokkal, újra és újra átélem

a tűzvarázst!

 

 Telefon:  +36304757667        e-mail:  katirozi.vid@gmail.com

Kövess a Facebook-on: facebook.com/katiroziraku